שמאי מכריע לפי תיקון 84
התנהלות לא ראויה של ועדות מקומיות
הכותבים - עדי צביקל ויצחק שפיגל (חברי לשכת שמאי מקרקעין בישראל והאקדמיה למחקר ויישום שמאות מקרקעין. עדי צביקל נציג לשכת השמאים במועצת השמאים, בעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל).
30/06/2010
פורסם באתר גלובס ביום 12.7.2010
במסגרת דיון שנערך בפני השמאית המכריעה לבנה אשד, טענו נציגי בעל הקרקע כי יש לפסול את שומת הועדה, מאחר והיא אינה עומדת בתקנות האתיקה ותקני מועצת השמאים. זאת, בין השאר, משום שלדעתם שמאי הועדה לא סייר בנכס ואין התייחסות לעסקאות רלבנטיות. בנוסף טענו נציגי הבעלים כי התנהלותה של הועדה המקומית, גרמה לגישתם לעיכובים ולהוצאות כספיות מיותרות ולאור זאת יש לחייב את הועדה בכל שכ"ט השמאי המכריע.
השמאית המכריעה דחתה את דרישת הבעלים וקבעה כי אין זה מסמכותו של שמאי מכריע לפסול שומת צד בטענה לפגמים אתיים/מקצועיים. עם זאת מצאה לנכון אשד להביע את הסתייגותה מתופעה הרווחת בין שמאי ועדות המתבטאת בכתיבת שומה מינימלית, ללא הנמקות ואסמכתאות. כאשר רק לאחר קבלת שומת הבעלים מוגש על ידם מסמך עב כרס הכולל את מלוא הנתונים והמסמכים שמקומם היה בשומה המקורית. לדעתה מצב זה אינו מאפשר לבעלים קבלת תמונה מלאה של דרישות הועדה והערכות בהתאם.
במקרה אחר שנדון בפני השמאית פריאל, הגיש שמאי הועדה מסמך תגובה הכולל תחשיב השבחה שונה לחלוטין מהמפורט בשומתו המקורית. התחשיב הנוסף, אמנם תאם את התוצאה בחיוב המקורי ואולם ברכיבים מסויימים סתר אותו. למרות זאת קבעה פריאל כי אין מקום לדחות על הסף את התחשיב הנוסף כפי שדרשו הבעלים ויש להתייחס למפורט בו בהיבט המקצועי. בדומה לשמאית אשד, הביעה פריאל את מורת רוחה מאופן ההתנהלות של הועדה, קבעה כי מדובר במעשה שאינו ראוי ואף החליטה להטיל על הועדה 75% משכר הטרחה ולא מחצית כמקובל.
לדעתנו על הועדות המקומיות המבקשות סכומים לא מבוטלים מבעלי הקרקע כהיטל השבחה, לבסס את דרישתן כבר בשלב הצגת החיוב. לאור הפרקטיקה הבעייתית שהתפתחה, יש מקום לעדכן את התקנות בנושא זה ולחייב את הועדות בהגשת שומות ותחשיבים מלאים, כולל אסמכתאות, כבר בשלב הראשוני.