זה לא הגיל, זה התרגיל - תיקון 84
הכותב - אשר שולמן, מהנדס ושמאי מקרקעין; יו"ר אגודת הכבוד של אגודת מהנדסי ערים. בעבר נשיא הפצרדיה הבינלאומית של מהנדסי ערים, שותף בניסוחן והכנתן של מרבית התיקונים לחוק התכנון והבניה ולתקנותיו משנת 1981-2006
16/11/2008
פורסם באתר גלובס ביום 16.11.2008
-10.7.08 פורסם בספר החוקים תיקון 84 לחוק התכנון והבנייה, הדן בין היתר בנושא מינויים של שמאי מכריע. עמדת הממשלה, שיזמה את התיקון, כפי שהתבטאה בהצעת החוק ובפרוטוקול הדיונים בוועדת הפנים בכנסת, היא לאפשר לשמאים הוותיקים והמנוסים להיות שמאים מכריעים.
מדברי עו"ד שרית דנה, משנה ליועץ המשפטי לממשלה ומאדריכלי החוק המוצע, "הגוורדיה הוותיקה של השמאים... הם מהוותיקים ומהרציניים במשק". והנה קפץ רוגזו של יו"ר ועדת הפנים, ח"כ אופיר פינס, ומבקש "שבחוק יהיה כתוב כהונה עד גיל 70, ואדם אחרי גיל 60 לא יוכל להתמנות".
ועל כך ענתה עו"ד שרית דנה: "בשלב הראשון זה לא יהיה נכון להגביל את הגיל. לפעמים דווקא אנשים שכבר עשו את שלהם בשוק הפרטי רוצים לעשות משהו אחר בשנים האחרונות של המקצוע שלהם, עם יוקרה מקצועית ועם כבוד. יכול להיות שבעוד עשר שנים אפשר יהיה לעשות מגבלת גיל. אני הייתי סומכת על הוועדה ועל שר המשפטים שיפעילו שיקול דעת כאשר הם ממנים".
בסופו של יום אושר החוק, תוך הוספת הסעיף: "שמאי מכריע ייכלל ברשימת השמאים המכריעים לתקופה של עשר שנים או עד הגיעו לגיל 70, לפי המוקדם".
לימים נשאל ח"כ פינס, על מה קפץ רוגזו. תגובתו היתה שגם שופטים מכהנים עד גיל 70. הכל טוב ויפה, למעט שהשמאי המכריע אינו שופט ואינו מקבל שכר מהמדינה. היו"ר הנכבד אף התבטא כך בוועדת הפנים לאחר שהעירו ששופט ממונה לכל החיים, אז מדוע ששמאי מכריע ימונה רק ל-10 שנים.
נכון, אנחנו לא שופטים, אז למה ומדוע, כבוד יושב הראש, עמדת על מגבלת הגיל, האין זה פוגע בחופש העיסוק? הפכת במחי יד את השמאים הוותיקים והמנוסים ל"הולכי בטל".
האם היית מעז להגביל גילם של שופטים בדימוס לעסוק בבוררויות? יתכן שרק בג"צ יעזור בנושא, ובשם חברי הוותיקים והמבוגרים אשמח על הרתמות לנושא.