הכותבים - עדי צביקל ויצחק שפיגל (חברי לשכת שמאי מקרקעין בישראל והאקדמיה למחקר ויישום שמאות מקרקעין. עדי צביקל היה בעבר יו"ר לשכת שמאי המקרקעין בישראל וכיום חבר מועצת שמאי המקרקעין במשרד המשפטים).

03/03/2010

פורסם באתר גלובס ביום 15.3.2010


מגרש מגורים לבניה צמודת קרקע המצוי בשכונת מגורים ותיקה בקיסריה, חויב בתשלום היטל השבחה, בגין מימוש בדרך של הוצאת היתר בניה. אגב הדיון בתיק נדונה שאלת תשלום היטל עבור זכויות שבגינן שולם בעבר היטל השבחה.

במסגרת השתלשלות העניינים נרכש המגרש כשעליו קיים בית, תמורת כ-1.1 מליון דולר בשנת 2007.

כשנה לאחר מכן קיבל הבעלים החדש היתר לתוספות בבית הקיים, הכולל הקלה בהיקף 6%. בעקבות אישור היתר זה שולם היטל השבחה בסך כ-53,000 ש"ח, על פי שומה מוסכמת.

בשנת 2009 אושר היתר נוסף שבו נתבקש ביטול ההיתר הקודם והקמת בית חדש, כאשר גם היתר זה כלל הקלה בהיקף 6%.

הועדה המקומית טענה כי על המבקש לשלם היטל השבחה גם בגין ההיתר השני ואין זה משנה ששולם היטל בגין היתר הראשון שבוטל. כל היתר עומד בפני עצמו וכך גם החבות בהיטל השבחה.

נציגי הועדה הוסיפו כי לו בעבר היה משולם היטל עבור תכנית המאשרת תוספת 6%, להבדיל מהקלה, לא הייתה הועדה דורשת פעם נוספת היטל.

מנגד טען שמאי הבעלים כי לאור העובדה שהקלה כמותית בשיעור 6% אושרה בעבר ואף שולם בגינה היטל השבחה, אין אפשרות לגבות היטל פעם נוספת.

השמאי המכריע, בצלאל קציר, קיבל את טענת הועדה וקבע כי התשלום הראשון מתייחס להיטל השבחה עקב אישור בקשה ספציפית לקבל היתר, שכללה הקלות ולא עקב אישור תכנית בנין עיר לתוספת זכויות בניה. לפיכך, קיימת חבות בהיטל השבחה בגין הבקשה השנייה לקבלת היתר, ואין כל רלוונטיות לעובדה כי שולם היטל השבחה בגין הבקשה הראשונה.

בסופו של דבר קבע קציר כי נכון לשנת 2009 ההיטל יהיה בהיקף כ-59,000 ש"ח וזאת לאחר שקיבל את טענת שמאי הבעלים שבמצב קודם יש להתחשב במבנה.

נשאלת השאלה מה יהיה בגורלו של ההיטל ששולם עבור ההיתר הראשון שבוטל ולא נוצל?

בחוק הקיים אין הוראה המסדירה החזר היטל במקרה של תשלום כדין. ואולם בהתאם לפסיקת בית המשפט המחוזי בירושלים, היטל ששולם עבור תכנית שבשלב מאוחר יותר פג תוקפה וזכויותיה לא נוצלו, יש להשיבו לבעלים. לפיכך סביר שגם במקרה זה תשיב הועדה את ההיטל ששולם עבור ההיתר שבוטל.

ראוי להעיר כי ברפורמה לחוק התכנון והבניה שמתגבשת בימים אלה, קיים מנגנון מובנה להשבת היטל במקרים כאלה.